Albayraklar ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinin yöneticisi toplam 59 kişinin gözaltına alınmasına yol açan AKBİL skandalı büyüyor.
AKBİL’de başlatılan soruşturma, İGDAŞ, İSFALT, İSTON ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle iş yapan firmalara yayıldı. İddialara Erbakan ile Tayyip Erdoğan’ın da adları karıştı.
AKBİL’den gelen kayıt dışı trilyonlarca liranın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile iş yapan firmalar üzerinden, FP içinde, Tayyip Erdoğan öncülüğünde kurulacak yeni bir oluşumun desteklenmesi için, bir havuza aktarıldığı iddiaları, bomba etkisi yarattı. Paylaşılamayan kayıt dışı trilyonların, FP içindeki Erbakan yanlıları ile Erdoğan yanlılarının arasının açılmasına neden olduğu ileri sürüldü.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İktisadi Teşekküleri ile Belediye’ye iş yapan şirketlerin kayıtlarını mercek altına alan Mali Şube Müdürlüğü’nde görevli üst düzey bir yetkili, ”Bu olay, İSKİ yolsuzluğundan kat kat büyük. Tüm paranın aktığı son noktadaki gizli kasaya ulaşmaya çalışıyoruz” dedi. Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediyesi kuruluşlarından İsfalt’da da soruşturma başlatıldığı öğrenildi. Öte yandan İGDAŞ Genel Müdürü Fuat Şengül’ün Mali Şube ekiplerinin operasyonundan önce Ankara’ya gittiği ve İGDAŞ’a yönelik operasyonun durdurulması için milletvekilleriyle temasa geçtiği belirtildi.
Belediye şirketlerine yönelik operasyonların durdurulması için FP’li Salih Kapusuz’un Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan’la görüşerek, soruşturmanın durdurulmasını istediği, Özkan’ın bu isteğe ”Bu aşamada yapılabilecek bir şey yok, olay mali bir operasyon” yanıtını verdiği öne sürüldü.
SANAL PARA ŞİRKETLERE
Üst düzey bir emniyet görevlisi, AKBİL olayını şöyle anlattı: ”AKBİL’in kullanıldığı otobüs, tren, tramvay, deniz otobüslerinde sayaç bulunmaması nedeniyle, istatistik hiçbir veri olmadan bilgisayar ekranlarına yansıyan gelirin tamamı, belediyenin hesaplarına yansımıyor. Paranın büyük bir bölümü kayda sokulmayarak, belediye ile iş yapan şirketlerin hesabına kaydırılıyor.
Bu para aynı şirketler kanalıyla, önce yandaş şirketler üzerine aktarılıyor. Daha sonra para asıl kasada toplanıyor.”
Kayıtların çok düzgün tutulduğunu, paraların şirketlere bankalar üzerinden kayıtlı olarak geçirildiğini ve fatura alındığını da iddia eden emniyet yetkilisi, hedeflerinin, kayıt dışı trilyonlarca liranın son durağı olan kasaya ulaşmak olduğunu açıkladı.
HESAP UZMANLARI İNCELİYOR
Albayraklar A.Ş., Belbim A.Ş., Metratem Temizlik Hizmetleri İnşaat Sanayii Ltd.Şti., Emi Harita, Beltem Temizlik Hizmetleri ve İnşaat Truzim Ltd.Şti., Güneş Turizm Seyehat A.Ş., Sistem A.Ş. ve İGDAŞ’ın el konulan, defter, fatura ve bilgisayarlarındaki hesaplar, Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları tarafından incelemeye alındı. 1 trilyonluk bir naylon fatura incelenmesinin de sözkonusu olduğunu belirten polis yetkilisi, soruşturmanın İGDAŞ ve İSTON şirketleri kapsamında da genişletilebileceğini belirtti. Yetkili, ”Bu şirketler hakkında da ihale yolsuzluğu iddiaları var” dedi. Mali Şube ve Organize Suçlar Silah Kaçakçılık Şube Müdürlüklerinin, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın emriyle harekete geçerek 7 şirketin hesaplarına el koyduğu öğrenildi.
ÜÇ GÖZALTI DAHA
İstanbul polisi operasyonlarını dün de sürdürdü. İGDAŞ’ın Alibeyköy’deki genel müdürlük binasında inceleme yapan mali şube ekiplerinin genel müdür yardımcılarından Halil İbrahim Leventoğulu, Genel Müdür Fuat Şengül’ün akrabası olduğu öne sürülen Muhasebe Müdürü Latif Şengül ve Satınalma Müdürü Turan Korkmaz ile Emi Harita’nın ortakları Akın Ekinci ve Mustafa Ergün’ün gözaltına aldığı öğrenildi. Böylece gözaltına alınanların sayısı 59’a yükseldi.Polis, 10 BELBİM yöneticisinin sorgulanması için davetiye çıkartıldığını belirtti. Polis yetkilileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Fazilet Partisi ile söz konusu firmalar arasında organize bir suç ortaklığı tesbit edilirse, soruşturmanın Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından yürütüleceğini açıkladılar.
Erdoğan döneminde işlerini büyüttüler
Gözaltına almalarla boyutları daha da büyüyen AKBİL olayının gelişimi şöyle:
13 Nisan’da CHP İl Başkanı Mehmet Bölük, bir basın toplantısı yaparak beş şirket hakkındaki yolsuzluk iddialarını kamuoyuna açıkladı. Aynı gün CHP, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na Recep Tayyip Erdoğan ve Ali Müfit Gürtuna hakkında suç duyurusunda bulundu. 14 Nisan’da İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün ilgili birimleri CHP’den belge ve bilgi istedi. Aynı gün CHP, BELBİM Genel Genel Müdürü Ahmet Kozaoğlu ve Yönetim Kurulu Üyesi Basri Mete ile 10 yönetim kurulu üyesi hakkında suç duyurusunda bulundu.
Yedi şirketin yöneticileri ile kilit noktalarda görev yapan 59 kişi, Mali Şube ile Organize Suçlar Silah Kaçakçılık Şube Müdürlüğü dedektifleri tarafından sorgulanıyor.
İstanbul Büyükşehir eski Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Albayrak Şirketler Grubu’na yönelik soruşturma, belediyeyle ilişkisi olan diğer şirketlerde paniğe neden oldu. Albayrak ailesinden Ahmet ve Mustafa Albayrak halen gözaltında.
Dün Albayraklar şirketinin sahiplerinden Ali Albayrak, Bayram Albayrak ve Saffet Albayrak gözaltına alındı. Kardeşleri Kazım ve Nuri Albayrak ise gözaltına alınmadı.
YENİ ŞAFAK’IN SAHİBİ
Oflu olan Albayraklar, özellikle Tayyip Erdoğan’a yakınlıklarıyla biliniyor.
İş hayatında personel taşımacılığıyla girdiler. Birçok kamu kuruluşu ve belediyenin servis işini aldılar. 1994’te Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanı olmasıyla Albayraklar Şirketler Topluluğu büyüdü. Belediyeyle temizlik, ulaşım, metronun bazı işleri gibi konularda iş yapmaya başlayan Albayrak ailesi, aynı zamanda FP’li ilçe belediyelerinin tümünde çöp toplama işlerini üstlendi. Daha sonra medyaya girerek Yeni Şafak Gazetesi’nin yüzde 50’sini satın aldılar. Gazete Tayyip Erdoğan’ı destekledi. Gazete, olayın detaylarıyla ilgili yorum yapmadı, olayı okurlarına ‘Sindirme Operasyonu’ şeklinde duyurdu.
Bölük: İETT’nin hesaplarına el konmalı
AKBİL vasıtasıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve şirketlerinde 41 trilyon liralık yolsuzluk yapıldığı iddiasının sahibi CHP İstanbul İl Başkanı Mehmet Bölük, polisin bu konuda önceki gün başlattığı operasyonun, İETT’yi de kapsaması gerektiğini söyledi. Bölük, yolsuzluğun ortaya çıkabilmesi için, İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin İETT’nin hesaplarına acil el koymasını istedi. Bölük, Fazilet yanlısı EMİ Harita adlı şirketin, belediyede her taşın altından çıktığını öne sürerek, ”Bu firmaya belediye kasalarındantrilyonlar ödeniyor. Firma Fazilet’in kasası. Büyük ölçüde de naylon fatura kullanıyor. Mali Şube bu firmanın da hesaplarına el koydu, birkaç gün sonra patlayacak” dedi.
Ortada birşey yok
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, basın mensuplarının, AKBİL’le ilgili sorularını yanıtlarken, ”AKBİL’le ilgili bir şey yok ortada. Bir şey var zannediliyor ama bir şey olmadığı görülecek” dedi.
Gürtuna, ortada bir kalpazanlık hadisesi bulunduğunu ve onunla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını ve tazminat davası açtıklarını belirtti. Gürtuna, bazı belediye kuruluşlarından görevlilerin gözaltına alındığının hatırlatılması üzerine de, ”İfadeleri alınacak, bir şey olmadığı görülünce de bırakılacaklardır” dedi.
Bir kuruş vergi borcumuz yok
Albayrak Ailesi’nden Nuri Albayrak Mali Şube’nin şirketlerine yönelik operasyonunu kınadıklarını söyledi. Albayrak, ”Bir kuruş vergi borcumuz yok. Hesaplarımız ortada. İncelesinler” dedi. Albayrak, şöyle devam etti:
”Belediyenin AKBİL’le ilgilenen şirketi BELBİM’le bizim aramızda nasıl bir ilişki kuruluyor? Bizim BELBİM’le en ufak bir ticari ilişkimiz yok. Bu iddialardan da bir şey çıkmayacak.” Albayrak, Mali Şube’nin şirketlerinde yaptığı operasyonda 2 minibüs dolusu evrak götürdüğünü, şirketin ortaklarından üç kardeşiyle birlikte 13 üst düzey yöneticinin gözaltına alındığını belirterek, şöyle konuştu: ”Avukatlarımızın girişimde bulunmasına bile müsaade etmediler. Abdullah Öcalan’a bile avukat veren devlet, Albayrak Grubu’na neden böyle bir muamele yapıyor?’