Erdoğan’ın Meclis’i oyalamak için tek bağımsız vekil İhsan Özkes’e ‘hükümeti kurma görevini’ verebileceği konuşuluyor.
Koalisyon için umutlar tükenince siyasette de ipler gerildi. Muhalefet, seçime AKP’li bir hükümet yönetiminde gitmemek için yeni planlar yapıyor.
CHP’nin ilk hedefi Davutoğlu’nun görevi iade etmesi ve 45 günlük süre bitmeden CHP azınlık hükümeti kurmak ve ülkeyi nisan ayıda seçime götürmek… MHP’nin kasım ayındaki bir seçime ve HDP’nin de bakanlık aldığı seçim hükümetine sıcak bakmamasının, bu olasılığı güçlendirdiği belirtiliyor.
AKP’SİZ HÜKÜMET
Muhalefet AKP’nin ülkeyi yönettiği bir ortamda seçime gitmek istemiyor. Ancak hükümeti düşürmek için de üç partinin bir araya gelerek 276 oyu bulması gerekiyor. Bu yapılamasa bile partilerin 17/25 Aralık yolsuzluklarını gündeme getirerek dört eski bakan hakkında soruşturma önergesi vererek komisyon kurulmasını sağlamasının ve Bakanlar Kurulu hakkında gensoru vermesi önünde bir engel bulunmuyor.
Bunun için de TBMM’nin olağanüstü toplantıya çağırılması gerekiyor. Ancak 23 Ağustos sonrası yetki Cumhurbaşkanına geçecek ve Erdoğan seçimin yenilenmesine karar verirse TBMM de işlevsiz kalacak.
OYALAMA SÜRECİ
MHP’den aradığı desteği bulamayan AKP’nin seçimleri yönetebilmesinin tek yolu ise kasım ayına kadar ülkeyi oyalamaktan geçiyor. CHP ve AKP arasında “istikşafi” heyetlerin oluşturulması da bir oyalama taktiği olarak değerlendirilmişti.
Erdoğan bu süreci uzatmak için ikinci 45 günlük süreyi devreye sokabilir ve hükümet kurma yetkisini milletvekili olan herhangi bir isme verebilir. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 1997’de görevi Tansu Çiller kabinesinden istifa edip bağımsız kalan Yalım Erez’e vermişti. Şu an TBMM’deki tek bağımsız milletvekili ise CHP’den istifa eden İhsan Özkes bulunuyor. Erdoğan milletvekili olan herhangi birine bu görevi verebilir.