Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın dün söylediği ‘Laiklik yeni anayasada olmamalı’ sözleri büyük tartışma yarattı. MHP ve CHP’den sert tepki geldi. Kahraman akşam saatlerinde yeni bir açıklama yaptı, “Şahsi düşüncelerimi ifade ettim” dedi. Kahraman’ın açıklamasında “Laikliğin farklı inanç gruplarına sağladığı hürriyetlerin mevzuatta yer bulması, devlet ve milleti karşı karşıya getirmeyen bir laikliğin tarifi ve tatbikatı yeni anayasada olmalıdır” ifadeleri yer aldı.
Kahraman’ın yazılı açıklamasından satırbaşları şöyle:
-İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Yeni Anayasa, Yeni Türkiye’ konulu sempozyuma katılıp yeni anayasaya ilişkin şahsi düşüncelerimi ifade ettim. Konuşmamın bütününde 1937 yılında anayasaya kelime olarak dercedilen laikliğin tanımının yapılması gerektiğine vurgu yaptım.
-Bu kavram siyasi hayatımızda ve yargısal uygulamalarda bireysel ve toplumsal hak ve özgürlükleri sınırlayıcı, yok edici bir araç olarak kullanılmıştır ve ciddi mağduriyetlere yol açmıştır. Bu haksızlıkların en temel sebebi laiklik kavramının tanımının yapılmamış olmasıdır.Mevcut anayasamızda Türkiye’nin, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğu belirtilmekte ancak laikliğin tanımı yapılmadığından, din ve vicdan hürriyeti kavramları da tartışmaların ortasında yer almaktadır.
LAİKLİK
-Yersiz, lüzumsuz ve halkı kamplaştırıcı tartışmaların önüne geçmek için, laiklik kavramı, kötü niyetli yorumlara yol açmayacak şekilde, açık ve net bir biçimde tarif edilmeli, istismar edilmesinin önüne geçilmelidir. Esasında; laiklik her türlü din ve inanç mensuplarının ibadetlerini özgürce icra etmelerini, dini kanaatlerini açıklayıp bu doğrultuda hayatlarını tanzim etmelerini güvence altına alır. Bu bakımdan laiklik, özgürlük ve toplumsal barış ilkesidir.
‘ANAYASANIN DİNDAR OLMASI’
“Anayasanın dindar olması” beyanımdaki kastım; hiçbir ayrım yapmaksızın din ve vicdan özgürlüğünün anayasamızın lafzi ve ruhu ile güvence altına alınmasını sağlamayı temenni etmektir.
-Laikliğin farklı inanç gruplarına sağladığı hürriyetlerin mevzuatta yer bulması, devlet ve milleti karşı karşıya getirmeyen bir laikliğin tarifi ve tatbikatı yeni anayasada olmalıdır.
-Konuşmamın bu şekilde anlaşılması, aklın, mantığın ve sağduyunun gereğidir. Farklı değerlendirmelere konu yapılmasının ise masum bir tavır olmayacağı açıktır. Milli mücadelenin en mühim kazancı olan Cumhuriyetimizin ilanihaye yaşayacağı inancı içinde kamuoyuna duyurulur.
KAHRAMAN NE DEMİŞTİ?
Kahraman’ın tartışma yaratan sözleri şöyleydi: “1982 Anayasası’nın herhangi bir yerinde Allah lafzının geçmediğini kaydeden Kahraman, “Anayasa inanca göre tasnif edildiğinde, bu 82 Anayasası da, 61 Anayasası da dindar anayasalardır. Neden? Resmi tatiller, Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı’dır. Din dersleri mecburidir ve inanca dayalı bir yapısı vardır. Yani seküler değildir, dindar anayasadır. Laiklik tarifi de ona göre olmalıdır. Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır. Dünyada üç anayasada laiklik var. Fransa, İrlanda, bir de Türkiye’de var. Tarifi de yok. İsteyen, istediği gibi bunu yorumluyor. Böyle bir şey olmamalıdır. Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım”
KARAMAN’IN SÖZLERİNİ TARTIŞMA YARATTI
KILIÇDAROĞLU: YA KABUL ET YA TERK ET
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Yeni Anayasa’da laiklik olmayacak’ diyen TBMM Başkanı İsmail Kaharaman’a sert tepki verdi: ayın Başkan sakın unutma CHP parlamentoda olduğu sürece başkanlık sistemi Türkiye’ye asla gelemez. Ortadoğu’da kan gövdeyi götürüyor hala mı ders almadın sen. Meclis Başkanı’na söylemek isterim. Ya bu devlete cumhuriyete, basın özgürlüğüne, kadın erkek eşitliğine laik devlete inan ya da o koltuğu terk et” sözleriyle tepki gösterdi.
BAHÇELİ: BU HATASINDAN DÖNMELİ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa’ya göre seçilmiş TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın, Anayasa’nın ilk dört maddesini tartışmaya açmasının doğru bulmadığını belirtti. Bahçeli, “Sayın Meclis Başkanı bu hatasından dönmelidir. Türkiye’yi bir başka yere sürükleyebilecek, istismara vesile olabilecek bir karanlık kuyuya sürüklenmesine vesile olmamalıdır” dedi.
YÜKSEKDAĞ: TAKKE DÜŞTÜ, KEL GÖRÜNDÜ
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, “Meclis Başkanı itiraf etti; takke düştü kel göründü. Din vurgusu yaparak hakimiyet ve hegemonya kurmak peşindeler. Çok dindar oldukları için mi çok dindar bir anayasa istiyorlar? Meclis Başkanı ’dindar devletiz, din eksenli anayasa yapılmalıdır’ diyor. Bu fütursuzluktur tam anlamıyla. İnsanların halkımızın dini yaşama duygusunu, düşüncesini istismar edilmesidir bu” diye konuştu.
ŞENTOP: TARTIŞMIŞ BİLE DEĞİLİZ
Anayasa Komisyonu Başkanı AK Partili Mustafa Şentop “Laikliğin anayasa metninden çıkarılmasını tartışmış bile değiliz. Meclis Başkanı parti adına konuşmuyor. Anayasa teklifimizde laiklik var. Sorun laiklikte değil laikliğin uygulanmasında” dedi.
KUZU: ANAYASA METNİNDE LAİKLİK YER ALIYOR
AK Parti’nin hukukçu milletvekillerinden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başdanışmanı Burhan Kuzu da Twitter hesabından. ”Ak Parti olarak hazırlamakta olduğumuz Anayasa Metninde Laiklik ilkesi açıkça yer almaktadır.Elbette herkes ifade özgürlüğünde serbesttir” diye yazdı.
Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/